Waar is de tijd gebleven dat uw spaargeld nog rendement opleverde? En dat er maandelijks een bedrag automatisch richting uw spaarrekening ging? Misschien moet u binnenkort wel betalen voor uw spaargeld? Veel mensen zoeken daarom alternatieven mét rendement. Benieuwd welke?
De rente die u ontvangt over uw spaargeld wordt steeds minder. Sommige banken zijn al over gegaan om geen rente meer te vergoeden of naar een zogenaamde negatieve spaarrente. Dat zou betekenen dat u moet betalen voor uw spaargeld.
Tegenvallers
Ondanks de lage rente doet u er goed aan om een bedrag opzij te zetten voor onverwachte tegenvallers. Bijvoorbeeld als uw auto het begeeft, voor de studie van uw kinderen of uw wasmachine er de brui aangeeft. Met voldoende geld op uw spaarrekening voor noodgevallen komt u al een eind. U hoeft dan op die momenten geen andere financiële bronnen aan te boren.
Meer rendement
Is uw potje voor noodgevallen gevuld, dan kunt u voor de rest van uw (toekomstig) spaargeld op zoek naar meer rendement. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, toekomstwensen en het risico wat uw wilt nemen. Hieronder zetten we enkele mogelijkheden op een rij. Twijfelt u? Wij adviseren u graag!
Deposito: meer rente over spaargeld
Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld voor een aantal jaren vast te zetten, bijvoorbeeld voor tien, vijftien of twintig jaar. In dat geval ontvangt u jaarlijks meer rente. Nadeel is wel dat u bij noodgevallen of koop van een huis niet direct over uw spaargeld kunt beschikken of een boete moet betalen.
Stop spaargeld in uw huis
Kijk eens om u heen: de huizenprijzen stijgen bijna met de dag. Ook uw huis is wellicht meer waard geworden. Met uw spaargeld zijn er mogelijkheden om het huis nog meer rendement op te laten leveren. Dat kan bijvoorbeeld door:
- Extra af te lossen op uw hypotheek (minder schuld, lagere maandlasten en bij verkoop: meer winst).
- Huis op te knappen, bijvoorbeeld uitbouw of nieuwe keuken (meer wooncomfort en uw huis wordt meer waard).
- Isoleren en verduurzamen van uw huis, bijvoorbeeld isoleren en zonnepanelen op uw dak (hoger energielabel en daardoor hogere verkoopprijs, lagere energielasten en een schonere wereld).
- Sommige huizenbezitters hebben nog een spaar- of bankspaarhypotheek. Door bij te storten ontvangt u meer rente bij uw hypotheek dan bij uw spaarbank. Dit is een specifiek geval, vraag ons daarom om advies.
Beleggen en dividend
U kunt uw extra spaargeld ook omzetten in aandelen of obligaties. Afhankelijk van de beurs kunt u dan uw aandelen met winst verkopen. Met obligaties bent u verzekerd van een vast (maar over het algemeen lager) rendement. Uw spaargeld kan op die manier snel groeien, maar als het tegenzit kan het ook even snel minder waard worden. Iets om rekening mee te houden!
Jaarruimte: extra aanvulling pensioen
Hoe zit het met uw pensioen? Is het voldoende om na uw pensionering rond te komen naast uw AOW. Die aanvulling kan oplopen als u uw jaarruimte (deels) benut. Dat kan door uw spaargeld op een zogeheten bankspaarrekening te storten. Na uw pensionering zorgt het rendement voor de kers op uw pensioentaart.
Meer informatie?
De mogelijkheden voor uw spaargeld zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Veel mensen vinden het een lastige keuze, wij kunnen u hierbij adviseren. Neem gerust contact met ons op.