Traditiegetrouw wijzigt op 1 januari weer een aantal hypotheekregels. Sommige wijzigingen zijn interessant, bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt. Voor mensen die al langer een eigen huis hebben wijzigt ook het een en ander, zoals de hypotheekrenteaftrek. Wat betekent dat voor uw maandlasten? Wilt u weten wat er nog meer voor u verandert?

Vanaf 1 januari vervalt de overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar. Dit geldt vanaf 1 april 2021 alleen bij de aankoop van een woning tot 400.000 euro. Normaal bedraagt de overdrachtsbelasting twee procent van de aankoop, in dit geval maximaal 8.000 euro. Dat scheelt alvast een flinke slok op een borrel.

Geen overdrachtsbelasting

Bent u jonger dan 35 jaar en al in het bezit van een koopwoning, dan kunt u eenmalig van deze regeling gebruikmaken. U moet dan wel zelf in de woning gaan wonen. Koopt u samen met uw partner een woning en bent u ouder dan 35 jaar dan betaalt u twee procent over uw deel. Is uw partner jonger dan hoeft over het andere deel geen belasting te worden betaald. Deze regeling geldt voor de komende vijf jaar.

Hogere hypotheek

Goed nieuws voor tweeverdieners en ex-studenten met een studieschuld. Bij tweeverdieners telt vanaf 1 januari het inkomen van de minstverdienende partner voor negentig procent (nu nog: tachtig procent) mee bij de berekening van de woonquote. Dit houdt in dat u een hogere hypotheek kunt krijgen. Woonquote is het deel van het (gezamenlijke inkomen) dat aan woonlasten mag worden besteed.

De studieschuld van voormalige studenten telt volgend jaar minder zwaar mee. Nu is dat nog een vast percentage, vanaf 2021 is dat de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Die rente is, zoals bekend, historisch laag. Hierdoor wordt het maximale leenbedrag voor deze groep een stuk hoger.

Hogere kostengrens

Ook op het gebied van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wijzigt het een en ander. De kostengrens gaat omhoog. De grens voor de aankoop van een woning stijgt van 310.000 euro naar 325.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens zes procent hoger: 344.500 euro.

Minder hypotheekrenteaftrek


Na de jaarwisseling daalt het maximale belastingpercentage waarover u hypotheekrente mag aftrekken met drie procent naar 43 procent. Dit gaat op voor mensen met een inkomen hoger dan 68.507 euro.

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari gaat het percentage voor uw eigenwoningforfait omlaag. Dit is de fiscale bijtelling voor uw koopwoning. Heeft uw woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.110.000 euro dan daalt het percentage van 0,6 naar 0,5 procent.

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd met jaarlijks met 3,33 procent. Is uw hypotheek afgelost, dan moet u toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait. De zogenaamde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten, zoals uw hypotheekrente. Over 2021 heeft u op uw aangifte inkomstenbelasting nog maar negentig procent Hillen-aftrek.

Meer weten

Meer weten over de nieuwe hypotheekregels in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.