De energiemarkt is onzeker. Dat zorgt voor hoge prijzen. De prijzen dalen nu langzaam en de overheid helpt door middel van het prijsplafond, maar het is nog steeds handig om zuinig te zijn met energie. Sommige tips zijn heel handig, anderen zijn niet aan te raden. Zo bleek bijvoorbeeld dat theelichtjes onder een bloempot erg gevaarlijk zijn. Hoe kunt u op een goede en veilige manier energie besparen?
Wij zetten een aantal tips voor u op een rij.
Zet de thermostaat lager en let op sluipverbruik
Het is voor de hand liggend, maar zet de thermostaat naar beneden als u niet thuis bent of als u naar bed gaat. U kunt de thermostaat zelfs een uur voor vertrek al naar beneden zetten. Het blijft dan nog een tijdje aangenaam in huis. Daarnaast kunt u de thermostaat ook als u wel thuis bent een graadje lager zetten. Bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden. Het is even wennen, maar het scheelt zeker in de kosten.
Ook al zo simpel, maar toch efficiënt: let op sluipverbruik. Haal stekkers van opladers uit het stopcontact als u deze niet gebruikt. Zet apparaten niet op de stand-bystand, maar echt volledig uit. Als u een apparaat een tijdje niet gebruikt, kunt u de stekker ook uit het stopcontact halen. Het scheelt zo tientallen euro’s per jaar als u het sluipverbruik vermindert.
Zorg dat kieren dicht zijn
Sluit de deur net niet helemaal goed af? Dan kan een tochtstrip uitkomst bieden. Dit zorgt ervoor dat u geen tocht meer hebt in uw huis en uw energierekening gaat naar beneden. Kleine kiertjes rondom bijvoorbeeld raamkozijnen kunt u afdichten met kit. Soms kunnen hele kleine kiertjes al voor tocht zorgen, dus goed om hier eens naar te kijken.
Let hierbij wel op: een potdicht afgesloten huis is niet goed voor de luchtkwaliteit binnen. Schadelijke gassen zoals CO2 kunnen zich dan ophopen in huis. Zet daarom wel af en toe een raampje open voor een beetje frisse lucht.
Houd de warmte binnen
Het voorjaar komt er weer aan en de zon gaat meer schijnen. Zorg dan dat de zon overdag lekker naar binnen kan schijnen. Zo hebt u een natuurlijke verwarming. ’s Avonds kunt u dan de gordijnen dichtdoen om de warmte binnen te houden. Zorg wel dat de verwarming niet afgedekt wordt door bijvoorbeeld gordijnen of meubels. De stoffen houden de warmte tegen.
Daarnaast kunnen simpele en relatief goedkope producten als radiatorfolie en deurdrangers goed helpen om de warmte binnen te houden. Radiatorfolie zorgt ervoor dat u minder warmte naar buiten verliest en deurdrangers zorgen ervoor dat de deur (bijvoorbeeld naar de gang of garage) automatisch achter u dichtgaat.
Kijk naar duurzaam licht
Ledlampen zijn tot 85 procent zuiniger dan halogeenlampen. Daarom loont het om lampen in uw huis te vervangen. Ledlampen zijn vaak duurder in aanschaf, maar ze gaan ook langer mee dan halogeenlampen.
Als u toch bezig bent met de lampen, kan het ook handig zijn om te kijken naar lampen met een bewegingssensor. Zo gaan lampen die u maar kort gebruikt automatisch uit als er geen beweging meer is. Dat is handig bij de schuur, op de overloop of op het toilet. Er zijn ook losse bewegingssensoren te koop die u kunt bevestigen aan bestaande lampen.
Ontlucht de radiatoren
Af en toe moeten de radiatoren ontlucht worden. Als er lucht in de buizen van de verwarming zit, dan hoort u vaak een druppelend of ratelend geluid. Met een ontluchtingssleuteltje kunt u eenvoudig lucht uit het verwarmingssysteem laten. Het geluid is dan meteen weg. Maar het ontluchten van de verwarming is ook goed voor uw energierekening. Als er lucht in het systeem zit, dan warmt de radiator namelijk niet goed op. Dat zorgt voor energieverlies.