Veel geldverstrekkers brengen een risico-opslag in rekening boven op uw basis-hypotheekrente. Maar wat als u ondertussen extra aflost of als uw huis flink in waarde is gestegen? Er zijn mogelijkheden minder rente te betalen. Daarmee bespaart u duizenden euro’s. Hoe u dat doet?
U krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die u afsluit relatief hoog is ten opzichte van de woningwaarde. Daarmee dekt uw geldverstrekker het risico af als u onverhoopt de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en het huis gedwongen wordt verkocht.
Geldverstrekkers lopen bij de ene hypothecaire lening meer risico dan bij de andere. De geldverstrekkers bepalen zelf welke en hoeveel risicoklassen zij hanteren. Geldverstrekkers gaan hier heel verschillend mee om.
Onnodig veel rente?
Heeft u een risico-opslag bij uw hypotheek, dan betaalt u misschien wel te veel rente. De hoogte van de opslag wordt bepaald door het verschil van de waarde van uw woning en de hypotheekschuld. Hoe kleiner het verschil, des te hoger de risico-opslag.
Zoals wellicht bekend zijn huizen de laatste jaren flink in waarde gestegen. Misschien heeft u met uw spaargeld ook nog eens extra afgelost? Het verschil tussen de waarde van uw woning en hypotheekschuld is alleen maar groter geworden. Hierdoor komt u mogelijk voor rentekorting in aanmerking. Overigens geldt de rentekorting niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
Aanpassing risico-opslag
Geldverstrekkers gaan verschillend om met de risico-opslag. Soms blijven banken de hoge opslag doorberekenen, terwijl andere banken de rente automatisch verlagen. En sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag pas aan als u er zelf om vraagt. Daarnaast zijn er geldverstrekkers waarbij de aanpassing niet mogelijk is tijdens een rentevastperiode.
Overigens is het tussentijds verlagen van de rente-opslag niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld bij een (bank)spaarhypotheek. Daar bouwt u vermogen op door een rentevergoeding op uw spaarverzekering of spaarrekening. Die rekening is gekoppeld aan uw hypotheekrente.
Deskundig advies
Voor het omgaan met de risico-opslagen verschilt het beleid per geldverstrekker. Neem daarom contact met ons op voor een deskundig advies.