Er gaat geen dag voorbij of de huidige woningmarkt is onderwerp van gesprek. Door het gebrek aan koopwoningen rijzen de prijzen de pan uit. In een mum van tijd zijn ze ook nog eens verkocht. Door de lage hypotheekrente is een koopwoning voor sommige mensen nog steeds goed mogelijk.
Kopen of verbouwen? Steeds vaker wordt gekozen voor verbouwen om de woning op alle gebieden een opfrisbeurt te geven. U krijgt meer comfort en uw woning voldoet aan de eisen van deze tijd. Daarnaast stijgt uw woning vermoedelijk in waarde.
Verbouwen kost een lieve duit
Vrienden en kennissen zullen het beamen: verbouwen kost geld. Een uitbouw, extra slaapkamers op zolder of een nieuwe keuken nemen al een flinke hap uit uw budget. Om over de kosten van het meerwerk nog maar te zwijgen.
Heeft u verbouwingsplannen, dan is het verstandig om vooraf uw financiële mogelijkheden onder de loep te nemen. Zet u uw spaargeld in of is het interessanter om de verbouwing te financieren? Bij deze optie kunt u de hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van uw huidige hypotheek benutten. Ook is het mogelijk om met een tweede hypotheek de kosten voor de verbouwing te financieren.
Geen rente
Heeft u voldoende spaargeld? Door de lage of geen rente op uw spaargeld kunt u het bedrag ook inzetten voor een verbouwing. Het rendement zit dan op termijn in de stenen. Bovendien heeft u lagere maandlasten omdat u geen rente en aflossing hoeft te betalen. Houd wel wat spaargeld achter de hand voor noodgevallen.
Dit zijn de mogelijkheden om geld te lenen:
Consumptief krediet
Deze lening heeft een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. De rente voor het krediet is een stuk hoger dan bij een hypotheek.
Hogere inschrijving hypotheek
Sommige mensen zijn slimme vooruitdenkers. Bij het afsluiten van een hypotheek houden ze al rekening met een latere verbouwing. Bijvoorbeeld door een hypotheek met een hogere inschrijving af te sluiten. Bij een verbouwing wordt dan de extra ruimte gebruikt. U hoeft niet meer langs een notaris.
Tweede hypotheek
Het afsluiten van een tweede hypotheek speciaal voor een verbouwing is ook een mogelijkheid. De geldverstrekker bekijkt of u de extra hypotheeklasten kan dragen. Vervolgens kunt u naar de notaris om het vast te laten leggen.
Hypotheek oversluiten
Door de lage hypotheekrente is oversluiten voor veel huizenbezitters een interessante mogelijkheid. Door de hypotheek te verhogen voor de verbouwing en de nieuwe lagere rente slaat u een dubbelslag.
Schone wereld
Een schonere wereld voor de volgende generaties. Bij een verbouwing staan energiebesparende maatregelen steeds vaker op de to-dolijst. Veel geldverstrekkers financieren deze maatregelen aan de woning. Hiervoor kunt u een lening afsluiten en/of subsidie krijgen. Kijk op de site van het SVn.nl. of u hiervoor in aanmerking komt.
Door de energiebesparende maatregelen stijgt uw woning op het energielabel. Dat is een pluspunt bij de verkoop van uw woning.
NHG: lagere rente én energie besparen
Komt uw woning (waarde maximaal 355.000 euro) in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente nóg lager.
Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.
Offerte op papier of per mail
Meerwerk, tegenvallers bij de bouw en lange levertijden van materialen. Laat u niet verrassen door extra kosten bij een verbouwing. Laat de offerte op papier zetten of via de mail versturen, inclusief de mogelijke kosten voor het meerwerk.
Interesse?
Ons uitgangspunt is uw persoonlijke situatie. Op die manier kunnen we een financieel advies op maat geven. Interesse? Neem dan contact met ons op.