Lente, zomer, herfst of winter. Elk seizoen heeft zijn mooie kant, maar ook zijn keerzijde. Zeker voor uw huis. Met het stormachtige herfstweer en de gure winterdagen in aantocht is het belangrijk uw huis tijdig langs de wintermeetlat te leggen. Met onze handige tips komt uw huis onbezorgd deze winter door.
De dagen worden korter en het weer begint zich al aardig aan het seizoen aan te passen. Dagen met regen en veel wind. Vallende bladeren en dalende temperaturen. Niets is dan lekkerder om dan thuis te komen in een warme en behaaglijke omgeving. In herfst en winter is uw verwarmingsketel immers het warm kloppende hart van uw huis. Eén gevaar: begeeft de ketel het dan heeft u een groot probleem.
Onderhoud cv-ketel
Met een topfitte verwarmingsketel komt u de winter door. Het is belangrijk dat uw verwarmingsketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt door een vakman. Zo bieden veel installateurs in abonnementsvorm jaarlijks onderhoud aan. Daardoor gaat uw verwarmingsketel langer mee en komen eventuele mankementen eerder aan het licht.
Check lekkages
De vakman geeft u ook belangrijke tips, bijvoorbeeld over uw verwarmingsradiatoren. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in zit en er geen lekkages zijn. Uw huis is daardoor veel sneller verwarmd. Zeker in coronatijden van thuiswerken is het belangrijk om de instellingen op uw thermosstaat te controleren. U kunt de instellingen aanpassen aan de nieuwe situatie.
Tip: zet de thermosstaat ’s avonds op tijd omlaag. U spaart het milieu én het scheelt in uw portemonnee.
Schoorsteen
Op zijn tijd een nieuwe blok hout in de open haard of houtkachel leggen. Sfeervoller kan het bijna niet in de wintermaanden. Veel mensen zijn liefhebber van het stoken van een open haard of houtkachel. Het kijken naar de vlammen en genieten van de warmte werkt zelfs verslavend.
Tip: Laat de schoorsteen elk jaar vegen door een expert. U voorkomt daarmee een schoorsteenbrand. Vraag wel naar een bewijs, veel verzekeraars vragen hierom in geval van brandschade.
Tocht: controleer ramen en deuren
Tocht vanwege een slecht sluitende deur of raam is een van de grootste winterergernissen in huis. Controleer daarom op tijd uw ramen en deuren. Plaats eventueel tochtstrippen of een deurdranger. Voor de brievenbus zijn er speciale tochtborstels te koop. Dat scheelt veel tocht in huis als de post of krant nog half uit de brievenbus hangt.
Tip: Sluit op tijd uw gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. Uw kamer warmt op die manier sneller op.
Isolatie zolder
Veel warmte in uw huis vlucht via de naden en kieren op zolder weer naar buiten. U kunt uw zolder isoleren met glaswolplaten. Het scheelt stookkosten en mogelijk krijgt uw huis daardoor een hoger energielabel.
Tip: controleer ook het dak op beschadigingen en kapotte dakpannen om lekkages te voorkomen.
Schone dakgoot
Er gaat niets boven een schone dakgoot. Daardoor blijft geen water op uw dak of goot staan. Bevriest het water dan kunnen er scheuren – en dus lekkages – ontstaan.
Tip: Plaats bladvangers, het water kan daardoor gemakkelijker afgevoerd worden.
Afsluiten en isoleren buitenkraan
Veel mensen zijn te laat met het afsluiten of isoleren van hun buitenkraan als er een vorstperiode op komst is. Het water in de leiding zet uit, waardoor deze kan springen.
Tip: Sluit de kraan op tijd af. Tap het aanwezige water in de kraan af en isoleer de leiding. Zo voorkomt u waterschade.