Stress ofwel een ‘aanhoudende geestelijk druk’. Steeds meer mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Corona haalde bruut de bodem onder ons dagelijks leven vandaan. Dat leidt tot onzekerheid en stress bij werknemers, thuiswerkers, zorgpersoneel, artsen, ouderen, leraren, jongeren en ga zo maar door. Herken stress en doe er wat aan! Hoe?
Je hebt stress en je hebt stress. Een beetje (wedstrijd)spanning is juist goed. U bent alert en reageert snel. Bijvoorbeeld bij examens, sportwedstrijden, vakantie of een presentatie. Een licht verhoogde hartslag doet u beter presteren. Daarna zijn uw lichaam en geest weer in balans.
Maar stress op het werk of privé kan ook nog een gradatie hoger. U krijgt lichamelijke klachten als hoofdpijn, maag- en darmklachten, valt uit op het werk, voelt zich eenzaam en krijgt concentratieproblemen. In het ergste geval ligt een burn-out op de loer.
Zo gaat u stress te lijf!
Stress kent verschillende fasen. Elke fase heeft zijn specifieke kenmerken en gradatie in hevigheid. Het devies: relax en drijf de stress uit uw lijf. Schep rust in uw hoofd.
Fase 1:
In de eerste fase komen er steeds meer stressvolle situaties in uw leven voor. Het lichaam maakt stresshormonen (cortisol) aan en dat is te merken aan een verhoogde hartslag of bloeddruk. Stressvolle situaties zijn alleen nog te remmen door er leuke dingen tegenover te stellen. Uw lichaam produceert endorfine en dat dempt de stress.
Tip: Ga uit eten (of haal het in coronatijd af bij uw favoriete restaurant), ga lekker een stuk wandelen of (buiten) sporten.
Fase 2:
Het lichaam protesteert en de eerste lichamelijke klachten openbaren zich: vaker hoofdpijn en maag-en darmen spelen op. Heel herkenbaar: Mensen worden ziek in de eerste dagen van hun vakantie.
Tip: ontspan lichamelijk: voldoende eten, slapen en rust nemen. Drink minder koffie. Probeer te achterhalen wat zoveel stress geeft (uw werk?) en doe er wat aan. Dat voorkomt chronische stress.
Fase 3:
U wordt overgevoelig en uw lichamelijke klachten nemen flink toe. U bent overspannen of hard op weg dat te worden.
Tip: Kom een paar weken los van uw werk en zoek eventueel professionele hulp om herhaling te voorkomen.
Fase 4:
De stress verdwijnt niet meer. U bent lichamelijk opgebrand en voelt zich depressief (burn-out).
Tip: Raadpleeg uw huisarts en zoek gespecialiseerde hulp. Zij adviseren u voor een verantwoord lichamelijk en mentaal herstel.