De winter is hèt seizoen voor kerstverlichting, kaarsjes en pruttelende stoofpotten. Heel gezellig natuurlijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Een doorgebrand lampje in de kerstboom of een omgevallen kaarsje kan in een onbewaakt moment al zorgen voor veel rookontwikkeling en uiteindelijk een grote brand. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn op een woningbrand. 

Waarschuwing 

Omdat de energierekening door het dak gaat, gaan mensen regelmatig op zoek naar een alternatieve manier om hun huis te verwarmen. Zo gingen op internet filmpjes rond van mensen die theelichtjes onder een bloempot zetten om als kachel te fungeren. De brandweer waarschuwt echter voor de gevaren van dit soort manieren van verwarmen vanwege het brandgevaar en de schadelijke stoffen die vrijkomen. 

7 tips om brand te voorkomen

Het is in deze tijd extra belangrijk om alert te zijn op een woningbrand. Hieronder vindt u een aantal tips om brand in huis te voorkomen. 

  • Vervang halogeenlampjes door ledlampen. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, het is ook veiliger. De oude lampjes kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Bij ledlampen is dit risico een stuk kleiner. 
  • Maak de filter van de wasdroger pluisvrij. De combinatie van pluisjes en de hete lucht in de machine kan zorgen voor brand. Relatief veel woningbranden beginnen in de wasdroger. 
  • Zet elektrische apparaten uit (dus niet op stand-by) en haal stekkers uit het stopcontact. De batterij en de stekker van apparaten kan warm worden, gaan smeulen en daardoor brand veroorzaken. Laat ook de kerstverlichting niet branden als u niet thuis bent.
  • Maak de filter van de afzuigkap schoon. Ook het vuil in de filter de afvoer van de afzuigkap kan voor brand zorgen.
  • Laat de cv-ketel ieder jaar controleren. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de monteur er snel bij is als er iets mis dreigt te gaan met de cv-ketel. Dit is niet alleen brandveilig, het verkleint ook de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging.
  • Houd tijdens het koken de pannen op het kookstel goed in de gaten. Mocht de vlam in de pan slaan, dan bent u er op tijd bij.
  • Blaas kaarsen uit als u niet in de buurt bent. Controleer goed of de kaarsen ook echt uit zijn.
Houtkachel en schoorsteenbrand

Ook de houtkachel is populairder dan ooit. Mensen die al een kachel hebben, gebruiken hem vaker en sommigen laten zelfs een nieuwe houtkachel installeren. Maar weet u hoe u met een houtkachel om moet gaan? Gebruikt u de houtkachel niet op de goede manier, dan kan er een schoorsteenbrand ontstaan. 

Oorzaken

Een schoorsteenbrand herkent u aan een bulderend geluid in het rookkanaal, gevolgd door veel rookvorming en vlammen uit de schoorsteen. Brand in de schoorsteen ontstaat vaak omdat onverbrande deeltjes in het rookkanaal vlamvatten. Daarom is het belangrijk om de schoorsteen ieder jaar te laten vegen door een professioneel bedrijf. 

Dit is een heel belangrijke klus, achterstallig onderhoud is namelijk een veelgehoorde reden van een schoorsteenbrand. Ook een niet goed aangesloten kachel, een beschadiging in het rookkanaal en onverantwoord stoken (bijvoorbeeld met nat of geverfd hout) zijn vaak voorkomende oorzaken. 

Merkt u dat er brand in uw schoorsteen ontstaat, doof het vuur in de kachel met zand of zout. Blussen met water is gevaarlijk omdat er stoom ontstaat. Dat kan voor een explosie zorgen. Sluit ook de luchttoevoer naar de openhaard of kachel af en bel de brandweer. Het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren zodat er geen koolstofmonoxide in de ruimte blijft hangen. 

Schoorsteenbrand voorkomen

Wat kunt u doen om een schoorsteenbrand te voorkomen?

  • Zorg dat het hout voor de kachel of openhaard helemaal droog is (het moet vaak een tot drie jaar drogen). Gebruik geen vers, geverfd of harsrijk hout. 
  • Laat de schoorsteen ieder jaar vegen door een professioneel bedrijf. Bij een rieten dak moet dit zelfs twee keer per jaar. 
Inboedel- en opstalverzekering

U kunt veel doen om de kans op woningbrand te verkleinen, maar voorkomen kunt u het niet helemaal. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje. Krijgt u  onverhoopt te maken met een woningbrand? Dan wilt u natuurlijk dat alles goed verzekerd is. Niet alleen de brandschade, maar ook de schade door het blussen van de brand kan soms aardig in de papieren lopen. De meeste inboedelverzekeringen verzekeren ook blus-, water- en roetschade. Ontstaat een (schoorsteen)brand door achterstallig onderhoud, dan vergoeden de meeste verzekeraars niets. 

Hebt u een eigen huis, dan is het verstandig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Daarmee voorkomt u overlap of gaten in de dekking. De hoogte van de vergoede schade kan per verzekeraar verschillen. Daarom is het belangrijk om – samen met ons – goed te kijken naar de dekking en voorwaarden. 

Advies

Meer weten over uw huidige of nieuwe inboedel- en opstalverzekering? Wij adviseren u graag.